Valittaessa laboratorioon uutta CO2-inkubaattoria, on tärkeää huomioida kontaminaatioiden ennaltaehkäisy ja tehokkaan sterilointimenetelmän merkitys. 

 

Muistilista CO2-inkubaattorin hankitaan:

1) Kammion valmistusmateriaali

Useimmiten kammio on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. PHC on patentoinut inCu-saFe® materiaalin, jota on käytetty kammion ja kaikkien sisäosien valmistukseen. inCu-saFe® on ruostumattoman teräksen ja kuparin seos, joka muodostaa germisidisen suojan pinnoille ja ehkäisee mikrobien kasvua. Toisin kuin kuparipinnoite, inCu-saFe on korroosion kestävää ja sen käyttöominaisuudet vastaavat ruostumatonta terästä.

2) UV-valo vai HEPA-suodattimet

UV-valo tuhoaa tehokkaasti mikrobit inkubaattorin sisällä kiertävästä ilmasta ja vesipannun vedenpinnasta. Avattaessa inkubaattorin ovi, sisälle pääsee huoneilmaa. Kun ovi suljetaan, automaattisesti toimiva UV-valo kytkeytyy päälle estäen tehokkaasti mikrobien kasvua kammion sisällä.

UV-valo korvaa kalliit ja säännöllistä vaihtoa vaativat HEPA-suodattimet, jotka keräävät kontaminantteja suodatinmateriaaliin.

Jos kammioon on roiskunut esimerkiksi soluviljelymediumia, puhdistuksen jälkeen UV-lampun voi kytkeä päälle 24 tunnin ajaksi kontaminaatioiden ehkäisemiseksi.

3) Tarvitaanko aktiivinen dekontaminaatiomenetelmä

Inkubaattorin säännöllinen ja huolellinen puhdistus on erittäin tärkeää. Kannattaa tarkistaa, että sisäosat ovat helposti irrotettavissa ja pyyhittävissä, integroidut hyllyt helpottavat huomattavasti puhdistusta.

Sisäosat tulee säännöllisesti pyyhkiä 70% etanolilla ja aktiivinen dekontaminaatio (kuuma- tai H2O2-sterilointi) on varmin tapa välttyä kontaminaatio-ongelmilta.

4) Kuumasterilointi

Kuumasterilointi on yleisimmin käytetty sterilointimenetelmä. Sterilointilämpötilan tulee olla riittävän korkea (180 astetta). On tärkeää huomioida myös kuinka paljon inkubaattori tuottaa lämpöä sterilointisyklin aikana, varsinkin mikäli inkubaattorit ovat pinottuina. Käyttöä helpottaa huomattavasti, mikäli inkubaattorin osia kuten sensoria, ei tarvitse poistaa steriloinnin ajaksi. Kannattaa myös tarkistaa sterilointiin kuluva aika sekä onko uudelleen kalibrointi steriloinnin jälkeen tarpeellista.

5) H2O2-sterilointi

Ainutlaatuinen H2O2-sterilointi on nopea ja validoitavissa oleva menetelmä. Siinä käytetään höyrystettyä vetyperoksidia sekä UV-valoa. Inkubaattorin kammio puhdistuu turvallisesti ja nopeasti, sterilointiaika on alle kolme tuntia. Puhdistus on äärimmäisen tehokas, tärkeimmät epäpuhtaudet vähenevät vähintään Log 6 eli 99.9999%.

Edustuksiamme

LLG tuoteluettelo